Een faillissement is een moeilijke periode voor elke ondernemer. Het kan echter ook een kans zijn voor het opbouwen van iets nieuws en beters via een doorstart van de activiteiten. In deze blog zetten wij 5 tips op een rij die u kunnen helpen bij het maken van een succesvolle doorstart na faillissement.
1. Maak een realistische planning
Na een faillissement is timing key. Voor een succesvolle doorstart is het van belang om de periode vanaf de faillissementsdatum tot de doorstart zo kort mogelijk te laten zijn. Een faillissement brengt onzekerheid met zich mee, voor klanten, leveranciers, werknemers etc. Om partijen betrokken te houden is een snelle doorstart dus van essentieel belang. Zorg er dus voor dat je klaarstaat en je handen vrij hebt zodra je het faillissement aanvraagt. Voor een curator is het daarnaast prettig om de periode van het eventueel voortzetten van de onderneming in faillissement zo kort mogelijk te houden vanwege de risico’s die daarmee gepaard gaan.
2. Maak een realistische begroting
Een doorstart kost uiteindelijk altijd meer dan je denkt. Het is van belang om vooraf te bepalen welk bedrag je maximaal zou willen besteden aan de doorstart. Wat is de onderneming je waard en kun je dit bedrag op tafel leggen? Mocht dit niet lukken dan kun je onderzoeken of je een selectie kunt maken. Misschien heb je niet alle activa nodig, kun je verder met minder werknemers of heb je geen interesse in het overnemen van de debiteurenportefeuille. Daarnaast kan het zijn dat essentiële leveranciers betaling van openstaande facturen van voor de faillissementsdatum eisen alvorens zij aan jou als doorstarter willen leveren. Neem dus ook deze aspecten mee in de begroting. Door je vooraf een goed beeld te vormen van de kosten behaal je tijdswinst die zo belangrijk is zoals genoemd in tip 1. De tijdswinst die je hiermee behaalt kan je een voorsprong geven in het biedingsproces ten opzichte van eventuele concurrenten die ook geïnteresseerd zijn in een doorstart.
3. Bepaal voor zover dit nog niet duidelijk is wat de oorzaak was van het faillissement
Een faillissement kent vaak externe oorzaken. Een klant die niet betaalde, een risicovol project, te veel omzetafhankelijkheid van één klant, gestegen grondstofprijzen zonder een clausule in het contract met de klant om dit te mogen doorberekenen etc. Met de wisdom of hindsight voorkom je deze fouten in de toekomst en zorg je voor een solide business.
4. Informeer, netwerk en creëer nieuwe zakelijke contacten
De ervaring leert dat er na een faillissement altijd klanten en leveranciers zijn die zullen afhaken en geen zaken meer met je willen doen. Soms betreffen dit ook partijen waarvan je het niet had verwacht. In sommige gevallen kun je dit voorkomen door de essentiële partners mee te nemen in het proces waar je doorheen gaat. Informeer ze en laat ze zien dat ze belangrijk voor je zijn. Daarnaast is het essentieel om te zorgen voor een back-up als partijen onverhoopt toch afhaken. Iedere ondernemer zal beamen dat netwerken onmisbaar is voor het succesvol drijven van een onderneming, juist in tijden van financieel zwaar weer.
5. Onderzoek uw concurrentie en onderscheid uzelf
Een doorstart is de ideale timing voor het nader onder de loep nemen van het businessmodel van de onderneming. Waarin blinkt de onderneming uit en waarin onderscheidt juist de concurrentie zich? Zorg voor onderscheidend vermogen na de doorstart, de rest komt later.
Adviseurs kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuzes, denk aan uw accountant voor financieel advies. Ook juridisch wilt u uiteraard goed beslagen ten ijs komen. Onze advocaten worden zelf regelmatig aangesteld als curator in faillissementen. Zij hebben de kennis, kunde en ervaring om u verder te helpen en u net die voorsprong te geven ten opzichte van andere potentieel gegadigden. Wat zijn uw rechten en plichten bij een doorstart? Onze advocaten leggen het u graag uit. Daarnaast spreken zij de taal van andere curatoren. Dat maakt de kans op een succesvolle snelle doorstart in lijn met tip 1 een stuk groter.