De hoge inflatie en de gestegen grondstofprijzen lijken langzamerhand toch hun tol te eisen. Het aantal faillissementen stijgt, maar ook daarbuiten zie je steeds vaker tekenen die duiden op financiële problemen. Bij bouwplaatsen is het niet ongebruikelijk dat er hekken omheen staan. Het is echter wel ongebruikelijk dat daaraan bordjes zijn bevestigd met de tekst “hier oefent partij x retentierecht uit”. In deze blog leggen wij uit wat deze tekst betekent en waarom aannemers een beroep doen op het retentierecht.
Door het retentierecht uit te oefenen mag een aannemer zaken van derden zoals materialen vasthouden totdat de aannemer door de opdrachtgever volledig is betaald. Omdat de aannemer materialen verwerkt op locatie kan dit enkel door het afzetten van de gehele bouwplaats. De opdrachtgever en derden wordt de toegang tot de bouwplaats geweigerd totdat de openstaande facturen van de aannemer zijn betaald. De bordjes duiden dus op financiële problemen bij de opdrachtgever van de bouw. De aannemer probeert door het uitoefenen van het retentierecht te bewerkstelligen dat zij alsnog voor de verrichte werkzaamheden wordt betaald. Het retentierecht wordt echter ook met regelmaat uitgeoefend als er discussie is ontstaan tussen de opdrachtgever en de aannemer over bijvoorbeeld meer- of minderwerk. Het retentierecht is dan een drukmiddel dat de aannemer kan inzetten in de ontstane discussie.
Retentierecht uitoefenen op de bouwplaats als aannemer
Als aannemer is er niets vervelender dan niet betaald worden. Het retentierecht is een goed pressiemiddel om te zorgen dat u wél betaling van uw openstaande facturen ontvangt. Het retentierecht kan in bepaalde gevallen ook worden ingeroepen jegens derden zoals andere leveranciers en ook als uw opdrachtgever failliet wordt verklaard kan een beroep op retentierecht het verschil maken tussen wel of niet betaald krijgen. Het is daarbij van belang dat het retentierecht wel op de juiste wijze wordt uitgeoefend. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat u de bescherming van het retentierecht mist. De specialisten van Certus Advocaten hebben veel ervaring met het uitoefenen van retentierecht in de bouw en werken graag met u samen om uw belangen te beschermen. U kunt niet alleen bouwen op onze juridische kennis, maar ook op ons netwerk om ervoor te zorgen dat het retentierecht snel, goed en rechtsgeldig wordt uitgeoefend.
Wat kunt u als opdrachtgever doen tegen een aannemer die retentierecht uitoefent op de bouwplaats
Als opdrachtgever is niets vervelender dan geconfronteerd worden met een aannemer die retentierecht uitoefent op uw eigendommen. Zeker als hierdoor ook andere opdrachtnemers die werkzaamheden moeten verrichten op de bouwplaats stil staan en u daarvoor aansprakelijk stellen. Als een aannemer onterecht het retentierecht uitoefent en u de toegang tot de bouwplaats ontzegt, dan kunt u voor de geleden en te lijden schade de aannemer aansprakelijk stellen. De specialisten van Certus Advocaten kunnen u uiteraard hierbij helpen.
Lees onze vorige blogberichten in onze serie over het retentierecht:
Deel 1 – Wat is een retentierecht?
Deel 2 – Retentierecht tegen een jonger recht
Deel 3 – Retentierecht tegen een ouder recht
Deel 4 - Kunt u afgifte van een zaak ook weigeren tijdens faillissement?