Vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandsverzekering.

Vrije ad­vo­caat­keu­ze bij een rechts­bij­stands­ver­ze­ke­ring.

het recht op een ad­vo­caat bij ar­beids­con­flic­ten. 

Als u een conflict heeft met uw werkgever heeft dit veel impact op uw persoonlijke leven, zeker als een gerechtelijke procedure of ontslag dreigt. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft gesloten heeft u recht op rechtsbijstand. Afhankelijk van het type arbeidsconflict heeft u daarbij zelfs het recht op vrije advocaatkeuze. Dit betekent dat u zelf mag kiezen welke advocaat u inzet om u bij te staan in het arbeidsconflict, ook als uw verzekeraar een andere advocaat of jurist voorstelt.

Recht op vrije advocaatkeuze

Het recht op vrije advocaatkeuze is vastgelegd in een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dit recht geldt altijd als u betrokken bent in een gerechtelijke of administratieve procedure (zoals reorganisatie via UWV). Het Europese Hof van Justitie heeft in 2020 bepaald dat het recht op vrije advocaatkeuze ook geldt in de voorfase van een gerechtelijke procedure. Dit is ook essentieel, voor goede rechtsbijstand is het belangrijk dat uw advocaat zowel in de voorfase als in de procedure u kan bijstaan en het gehele verloop van het conflict kent.

Het recht op vrije advocaatkeuze geeft u als verzekerde de mogelijkheid om een advocaat te kiezen die past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Gezien de impact van een arbeidsconflict is het belangrijk dat u zich zeker en gehoord voelt. De advocaten van Certus Advocaten hebben veel ervaring in het verlenen van rechtsbijstand in arbeidsconflicten. Denkt u bijvoorbeeld aan een conflict over een dreigend ontslag, een reorganisatie of de claim van de werkgever dat u een concurrentiebeding heeft overtreden.

Kosten advocaat

Het is belangrijk om te weten dat de kosten van uw eigen advocaat worden gedekt door uw rechtsbijstandsverzekering, ook als uw verzekeraar liever een andere advocaat had ingeschakeld. Uw verzekeraar kan u wel vragen om de kosten van uw eigen advocaat te laten toetsen door een onafhankelijke deskundige. Dit is om te voorkomen dat u onnodig hoge kosten maakt.

Gebruik maken van het recht op vrije advocaatkeuze

Als u gebruik wilt maken van uw recht op vrije advocaatkeuze, dan kunt u dit aangeven bij uw rechtsbijstandsverzekeraar. U kunt dan zelf op zoek gaan naar een advocaat die past bij uw situatie. Uw verzekeraar kan u ook helpen bij het vinden van een geschikte advocaat. Certus Advocaten heeft met veel verzekeraars contact waardoor we snel kunnen schakelen. In een juridisch geschil met uw werkgever is het belangrijk om snel en adequaat te handelen. Door onze contacten bent u daarvan verzekerd. Als u twijfelt of u recht heeft op vrije advocaatkeuze kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij krijgen graag met u mee en beoordelen indien nodig de polisvoorwaarden van uw rechtsbijstandsverzekering.

Vrije advocaatkeuze bij een arbeidsconflict

Een goede advocaat kan u helpen om een arbeidsconflict zo snel en effectief mogelijk op te lossen. Door gebruik te maken van uw recht op vrije advocaatkeuze kunt u er zeker van zijn dat u wordt vertegenwoordigd door de juiste advocaat die uw belangen voorop stelt.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze specialisten.

Meer informatie over de vrije advocaatkeuze in het arbeidsrecht.
 

Meer in­for­ma­tie over de vrije ad­vo­caat­keu­ze in het ar­beids­recht.
 

Wij informeren u graag over de mogelijkheden ter zake de vrije advocaatkeuze bij arbeidsconflicten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.